Кленбутерол – средство за релеф и горене на мазнини

Кленбутерол (Clenbuterol) е препарат, широко използван сред спортистите заради неговият анаболен, анти-катаболен и термогенен ефект. Той е от малкото медикаменти при които атлетите търсят странично изразяващото се действие, а не неговото основно предназначение. В медицината Кленбутерол се прилага като бронходилататор (препарат, които разширяват бронхиалните пътища на белите дробове, позволявайки на въздуха да проникне в тях).

Употреба на Кленбутерол за мускулна маса и релеф

Какво действие има Кленбутерол за намаляване на мазнините и подобряване релефа на мускулите.При клинични проучвания е показано, че Кленбутерол проявява анаболна активност, очевидно привлекателна за спортистите. Съединението е доказан термогеник, като кленбутерол директно стимулира мастните клетки и ускорява разграждането на триглицериди до свободни мастни киселини. Ефективността му в тази област го прави много използван, а днес почти задължителен предсъстезателен препарат.

Много атлети приемат Кленбутерол, възлагайки големи надежди и на двете най-ценни за бодибилдинга действия, намаляване на мазнините и в същото време повишаване на силата и мускулната маса. Да, Кленбутерол наистина гори мазнини, има лек анаболен и същевременно антикатаболен ефект, но колко силни са анаболните свойства за да се изграждат мускули е спорно да се каже. Факт е, че при опити с животни е налице подобна анаболна активност на препарата, но за целта са използвани много по-големи дози отколкото се изисква за бронходилатация. С оглед на това атлетите трябва да си изработят индивидуална дозировка за този продукт, в зависимост от това кой от двата „възможни“ резултата е по-желан, и колко много странични ефекти трябва да бъдат толерирани.

За целите на фитнеса и културизма дозите са индивидуални, съобразени с реакциите към страничните ефекти. Мъжете обикновено приемат Кленбутерол в границите на 4-8 таблетки на ден, въпреки че някои хора твърдят че понасят още по-високи дози. За жени, доза от 2-4 таблетки дневно, обикновено е достатъчна. Дозата се приема от 2 до 3 пъти на ден, като след 16.00 часа, Клена не бива да се приема за да се предотврати нарушение в съня.

Ефекта, който ще се наблюдава с прием на Кленбутерол е бързо повишаване на телесната температура. Може да достигне увеличение с половин до 1 градус. Това повишение се дължи на действието оказано от Кленбутерол върху тялото, да гори излишната енергия (предимно от мазнини) и обикновено не се изпитва дискомфорт. Колко дълго ще се използва Клена, зависи от целите които са поставени. Трябва да се знае, че ползите от препарата ще траят само за ограничен период от време и след това намаляват. Това до голяма степен се дължи на бета-рецепторната низходяща регулация. Когато се използва за загуба на мазнини, първичния ефект на лекарството, би трябвало да работи добре в продължение на около 4-6 седмици. По време на този период. спортиста ще трябва да следи постоянно телесната си температура. Може да сте сигурни, че кленбутерол работи когато температурата е повишена. След като температурата падне обратно в нормалните си стойности, термогенният ефект на кленбутерол спира. Увеличаване на дозата няма да помогне, трябва да се спре и да се направи почивка в продължение най-малко на няколко седмици, преди да се използва отново ефективно. При всеки, начина на приемане и продължителност е индивидуален, но средно е прието като най-добре работещ вариант: 2 седмици прием и 2 седмици почивка, така до 12 седмици.

В пред състезателната си подготовка професионалните културисти комбинират Кленбутерол с силни препарати като Т3 (Трийодтиронин) и/или ефедрин. Подобно съчетание не е за начинаещи, и трябва да е добре планирано и обмислено. Прилагането на подобна комбинация трябва да е на фона на добър стероидeн цикъл за да не загубите не само мазнините, а и мускулната си маса.

Възможните странични ефекти на кленбутерол включват тези на други стимуланти на централната нервна система, и възможни такива явления като нестабилни ръце (тремор), безсъние, безпокойство , изпотяване, мускулни крампи, повишено кръвно налягане и гадене. Тези странични ефекти обикновено отшумяват след една седмица, докато потребителят свикне с препарата. Добре е да се започне с по-ниска доза, чрез постепенно увеличаване всеки ден, докато се достигне желаното количество. Това ще сведе до минимум нежеланите странични ефекти, които може да възникнат от съединението. Мускулните схващания може да бъдат избегнати като поемате повече вода и течности и добавите към суплементите си калиев оротат и магнезий.

Фармакологично действие на Кленбутерол

Съединението принадлежи към голяма група лекарства познати като симпатикомиметици. Те влияят на симпатиковата нервна система по много начини, главно чрез разпределението на адренорецепторите. В действителност има девет различни вида подобни рецептори в организма, които се класифицират като алфа или бета. В зависимост от конкретният афинитет на тези средства към различните рецептори, те потенциално могат да бъдат използвани за лечение на състояния като астма, хипертония, сърдечно-съдови шок, аритмии, мигрена и анафилактичен шок.

Повечето от действията на симпатикомиметични средства може да се класифицират в седем основни вида:

  1. Възбуждат периферната активност на някои видове гладки мускули като тези в кръвоносните съдове, снабдяващи кожата, бъбреците, лигавиците, както и слюнчените и потните жлези.
  2. Периферни инхибиторни свойства върху някои други видове на гладката мускулатура, като тези в стената на червата, в бронхиалното дърво, и в кръвоносните съдове, снабдяващи скелетната мускулатура.
  3. Възбужда сърдечната активност, отговорна за увеличаване на сърдечната честота и сила на свиване.
  4. Обмяна на веществата, като например увеличаване на ставката на гликогенолизата в черния дроб и мускулите и освобождаване на свободни мастни киселини от мастната тъкан.
  5. Ендокринни действия, като модулация на секрецията на инсулин, ренин и хипофизни хормони.
  6. Действия свързани с централната нервна система, такива като дихателно стимулиране, което представлява увеличена будност, психомоторна активност и намаляване на апетита.
  7. Пресинаптични действия, които да доведат или да инхибират освобождаването на невротрансмитери като например норадреналин и ацетилхолин.

Специално Кленбутеролът, е селективен бета-2 симпатомиметик, предимно засягащ само една от трите подгрупи от бета-рецепторите. От особен интерес е фактът, че това лекарство има малка бета-1 стимулираща активност. Тъй като бета-1 рецепторите са тясно обвързани със сърдечните въздействия от тези средства, това позволява на кленбутерол да намалява обратимата обструкция на дихателните пътища (и ефекта на бета-2 стимулацията) с много по-малко сърдечно-съдови странични ефекти в сравнение с неселективните бета-агонисти.

Post Your Comment Here

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *